Motosiklet Kullanmanın Püf Noktaları: İki Teker Üzerinde Özgürlüğün Tadını Çıkaranlar

4 dakika okuma süresi

Eğer bu yazıyı okuyorsanız ya da bu yazı ilginizi çektiyse az da olsa motosiklete karşı merakınızın var demektir. Emin olun bir kere bu heyecana kapıldıysanız geri dönüşü çok da basit ve kolay olmayan bir yola girmişsiniz demektir. Canınız sıkkın olduğunda dinlediğiniz şarkıların yerini motorunuzun sesi, rüzgârın uğultusu alacaktır zamanla. Ya da motosikleti sadece bir ulaşım aracı olarak kullansanız dahi, randevunuza gitmek için en az yarım saat daha geç çıkacak, dakikalarca aynı sokakta park yeri aramayacak, trafiğin sıkışık olmasını kafanıza takmayacaksınız. Hayatınıza yeni motosiklet arkadaşları girecek, yepyeni bir sosyal çevreniz daha olacak… Yeni yerler, doğal güzellikler ve farklı heyecanlar yaşayacaksınız.

Buraya kadar anlattıklarım, bu kararın getirdiği güzelliklerin belki de küçük birer izdüşümü. Fakat bu güzellikleri ve tutkuyu yaşayabilmek için hayatta kalabilmeniz, sağlıklı bir yaşantı sürdürebilmeniz ve sevdikleriniz için sorumluluklarımızın da farkında olmanız gerekmektedir. Motosiklet kullanmak ne kadar keyifli olsa da riskleri ve tehlikeleri çok fazladır. Bu yüzden motosiklet kullanmadan önce iyi araştırmanız ve kullanmaya başladığınız andan itibaren de iyi bir eğitim almanız gerekmektedir.

Gelin bu işi riskten zevke dönüştürmek için neler yapmamız gerekiyor birlikte bir bakalım.

Motosiklet sürmeye mi karar verdiniz? Nereden ve nasıl başlayacağınız kafanızı mı karıştırıyor? Hadi başlayalım ozaman;

1) Motosikleti ne amaçlı kullanacağınızı tespit edin.

2) Kullanım amacınıza göre motosiklet tipini belirleyin

3) Seçtiğiniz motosiklet türüne göre ehliyet sınıfınızı belirleyin.

4) Motosikletinize uygun kullanacağınız aksesuarları belirleyin,

5) Kişisel koruyucu ekipmanları araştırın, (Kask, Ayakkabı, Eldiven, Mont, Pantalon, Kulak koruyucu, Reflektif yelek)

6) Güvenli motosiklet sürüş eğitimi muhakkak alınması gerekmektedir.

Genel olarak kategorize edilen 7 motosiklet tipi aşağıdaki gibidir;

Touring – Uzun Yol, Tur Motosikleti: Uzun asfalt yolculukları için ideal motorlardır. Kötü asfalt şartlarında konfor düşmektedir. Arazi şartlarında kullanması çok güçtür. Büyük ve ağır motorlardır.

Enduro – Arazi ve Asfalt Motosikleti: Uzun asfalt yoculuklarında ve asfaltın mevcut olmadığı heryerde kullanılabilir. Off-Road olarak geçen bu motosikletler sağlam ve dayanıklıdırlar. Yüksek olması sebebi ile görüş açıları çok iyidir.

Cruiser – Amerikan Uzun Yol Motosikleti : Halk arasında chopper olarak geçmektedir. Uzun asfalt yolculukları için idealdir. Manevra kabiliyeti düşüktür.

Racing – Yarış Motosikleti : Çok seri ve hızlı motorlardır. Oturuş pozisyonundan dolayı pek fazla uzun yol tercihlerinde kullanılmazlar.

Street – Cadde Motosikleti: Çok seri ve hızlı motorlardır. Racing motorlardan farkı otoruş pozisyonun dik olması ve racing motorlardaki gibi grenajlara sahip değildir.

Commuter – Ulaşım Motosikleti: Oturma şekli Enduro motosikletler ile hemen hemen aynıdır. Motorları da genellikle 250 cc altındadır. Bu sınıfın yarı otomatik vitesli olanlarına CUB denilmektedir.

Scooter – Küçük Tekerlekli Ulaşım Motosikleti : Scooter motosikletler şehir içi kullanım için çok uygun motorlardır. Özellikle yoğun trafik bölgelerinde size çok avantajlar sağlayabilir. Scooter motosikletler şehir içinde hızlı ulaşım sağlamak, işe gidip gelmek, küçük turlara çıkmak isteyenler için kullanışlı araçlardır.

Ehliyet Tipleri

A1 sınıfı sürücü belgesi
; silindir hacmi 125 santimetreküpü, gücü 11 kilovatı ve gücünün ağırlığına oranı 0,1’i geçmeyen, sepetli veya sepetsiz iki tekerlekli motosikletler ile gücü 15 kilovatı geçmeyen üç tekerlekli motosikletleri kullanacaklara verilir.

A2 sınıfı sürücü belgesi; gücü 35 kilovatı ve gücünün ağırlığına oranı 0,2’yi geçmeyen, sepetli veya sepetsiz iki tekerlekli motosikletler. Gücü 15 kilovatı geçmeyen üç tekerlekli motosikletleri kullanacaklara verilir.

A sınıfı sürücü belgesi; gücü 36 kilovat sepetli veya sepetsiz iki tekerlekli motosikletler, gücü 15 kilovatı geçen üç tekerlekli motosikletleri kullanacaklara verilir.

Özetle;

A1 Sınıfı (125 cc ye kadar) – A2 Sınıfı (500 cc ye kadar) – A Sınıfı (bütün motosikletler)


Motosiklet Aksesuarları;

Bu sayacağımız ürünlerin hepsi isteğe ve kullanım amaçlarına bağlı olarak değişmektedir.

  • Arka Çanta takımı
  • Yan çanta takımı,
  • Depo Üstü Çanta
  • Motor koruma demiri,
  • Sis Farı,
  • Zincir yağlama için fırça ve yağ
  • Elcik Koruma,
  • Ön Cam,
  • Far koruma,
  • Arka İkaz Lambası (görünürlük arttırmak için çakarlı)
  • Pompa,
  • Lastik tamir kiti,
  • Motor koruma takozu

Kişisel Aksesuarlar;

Bundan sonra bahsedeceğimiz konunun, motosiklet kullanıma ilişkin en önemli unsurlardan biri olduğunu düşünüyorum. Aşağıda göreceğiniz ekipmanlar sizin sadece kaza sonrasında alacağınız zararı azaltmaya çalışır. Kısacası, etkilenmiş olduğunuz şiddet düşer. İyi motosiklet sürücüsü olmak ve kaza yapma risklerini en aza indirmek için muhakkak güvenli ve ileri sürüş eğitimleri alınmalı ve tüm trafik kurallarına muhakkak uyulmalıdır. Aksi takdirde trafikteki aktörler arasında en çok zararı görecek olan motosiklet sürücüsüdür, yani sizsiniz.

  • Motosiklet Kaskı,
  • Motosiklet Montu,
  • Motosiklet Botu,
  • Motosiklet Eldiveni,
  • Motosiklet Yağmurluğu,
  • Motosiklet Kulaklığı,
  • Baf

Kullanacağınız tüm ekipmanların uluslararası standartlara uygun olduğundan muhakkak emin olun.

Bu ekipmanların mevsim şartlarına uygun olmasına özen gösterin. Aksi halde sürüş konforunuz bozulurak sürüş kalitenizi olumsuz yönde etkilenecektir.

Okuyabileceğiniz Kitaplar;

  • Motosiklet Yol Sanatı- Philip Coyne
  • Motosiklet Sürüşün Temelleri- İzmok
  • Motosiklet El Kitabı- Rahmi Barutçu
  • Motosiklet Sürüş Teknikleri- Alpaslan Kuzucan

Unutma; dört tekerlek bedenini, iki tekerlek ruhunu hareketlendirir (!)

10

Etiketler

İmkansız Görünenin Peşinde
Boşluk Varsa Koçluk Vardır!
Çevresel Sorumluluğa Yönelik 6 Pratik Adım
İş Yaşamı ve Etik
Madende Kadın Olmak: Yeni Yıla Yeni Nefes Etkinliği