Kötü Amaçlı Yazılımlarda Son Trend: Malware

3 dakika okuma süresi

Teknolojinin gelişmesi ile birlikte, kötü niyetli kişilerin kullandıkları yöntemler de sürekli gelişim göstermektedir. Dünyadaki, siber güvenlik olaylarıda teknoloji ve siber dünya geliştikçe değişim göstermektedir. Günümüzdeki en yaygın siber güvenlik olaylarınden bir tanesi ise: Malware (Kötü Amaçlı Yazılım)’dır. Malware: Virüsler, solucanlar, truva atları, fidye yazılımı ve diğer kötü amaçlı yazılımlar ile bilgisayar ve teknoloji kullanıcılarına ciddi zararlar vermektedir.

Malware, kötü amaçlı yazılımların genel bir kavramını ifade etmektedir ve bilgisayar sistemlerine, ağlara veya akıllı cihazlara zarar vermek veya izinsiz veri toplamak amacıyla tasarlanan yazılımları içermektedir. Malware, genellikle kötü niyetli kişiler ve siber suçlular tarafından kullanılmaktadır. Siber güvenlik tehditleri arasında en yaygın olanlardan biridir.

Malware’nin bazı türleri ve özellikleri şu şekilde sıralanabilmektedir:

Virüsler: Virüsler, başka programlara bulaşarak kendilerini çoğaltan ve yayılan kötü amaçlı yazılımlardır. Bilgisayar sistemlerine bulaşırlar ve dosyaları veya sistemleri etkilerler.

Solucanlar: Solucanlar, kendi kendilerine yayılan kötü amaçlı yazılımlardır ve genellikle bilgisayar ağları aracılığıyla hızla yayılırlar. Bilgisayarlar arasında kendilerini kopyalarlar ve sistemlere ciddi zararlar verirler.

Truva Atları: Truva atları, zararlı faaliyetleri gizlemek için maskeleme yaparlar ve genellikle zararlı bir eylemi gizlemek yada kullanıcıların bilgisayarlarını ele geçirmek için kullanılırlar.

Fidye Yazılımı (Ransomware): Fidye yazılımları, dosyaları şifreleyerek kullanıcıların verilerini kilitleyip fidye talep ederler. Fidye ödenmediği sürece verilere erişim sağlamazlar.

Casus Yazılım (Spyware): Casus yazılımlar, kullanıcının bilgisayar aktivitelerini izler ve kişisel bilgileri izinsiz olarak toplarlar. Bu bilgiler genellikle kötü amaçlı amaçlarla kullanılmaktadır.

Keylogger: Keylogger’lar, kullanıcıların klavye tuş vuruşlarını kaydederek şifreler ve diğer hassas bilgileri ele geçirirler. Bu bilgiler daha sonra kötü amaçlı kişilerin eline geçmektedir.

Adware: Adware, genellikle reklam geliri elde etmek amacıyla ücretsiz yazılımların içine yerleştirilen ve kullanıcılara istenmeyen reklamlar gösteren yazılımlardır.

Malware’ye karşı korunmak

  1. Güncel ve Lisanslı Antivirüs yazılımları kullanmak. Ücretsiz antivirüs yazılımları virüs olarak değerlendirilebilir.
  2. Kullanılan yazılımları ve işletim sistemlerini düzenli olarak güncellemek.
  3. İşletim sistemi ve kullanılan yazılımlar için yayımlanan güncel yamalarını uygulamak.
  4. Güçlü şifreler kullanmak ve iki faktörlü kimlik doğrulamayı etkinleştirmek.
  5. Bilinmeyen e-posta eklerini veya bağlantıları açmamak.
  6. Sık sık veri yedeklemek ve bu yedekleri güvende tutmak.
  7. İnternet tarama alışkanlıklarını dikkatli bir şekilde kontrol etmek.

Malware, sürekli olarak evrim geçirir, bu nedenle siber güvenlik bilinci ve güvenlik önlemleri de sürekli olarak güncel ve gelişmiş olmalıdır.

6
1

Etiketler

Çevresel Sorumluluğa Yönelik 6 Pratik Adım
İş Yaşamı ve Etik
Madende Kadın Olmak: Yeni Yıla Yeni Nefes Etkinliği
Motosiklet Kullanmanın Püf Noktaları: İki Teker Üzerinde Özgürlüğün Tadını Çıkaranlar
Kötü Amaçlı Yazılımlarda Son Trend: Malware